Dziś prosto. O sałatce.
Sałatki - szeroki temat. Ile osób - tyle przepisów. Ja chciałabym podzielić się swoim :) Szybki, prosty, smaczny. Ale sama sałatka zazwyczaj problemem nie jest - składnikowo patrząc. Wrzuca się do miski co tylko trafi nam się do ręki - no może lekko przesadziłam ;), ale ogólnie rzecz ujmując - sałata + dodatki - i już mamy gotowe danie. Problem pojawia się w momencie doprawienia naszego dzieła. W co taką sałatkę ubrać? Jaki sos do niej zrobić? Iść najszybszą i najprostszą drogą? - kupny sos, do którego dodajemy jedynie oliwę i wodę? Zdecydowanie nie polecam! E-211, czyli benzoesan sodu, znajduje się prawie we wszystkich gotowych rozwiązaniach. Dorzućmy do tego glutaminian sodu (który dodawany jest celem wzmocnienia smaku i zapachu) i nasze kubki smakowe zostają oszukane (chociaż jego szkodliwość jest wątpliwa, gdyż występuje naturalnie w wielu potrawach - lepiej jednak przyjmować go w postaci naturalnej, a nie sztucznie dodanej). Zdecydowanie lepiej zrobić coś samemu - poniżej podsuwam 4 pomysły na sosy sałatkowe - wszystkie wypróbowane :)
Składniki:
- sałata lodowa
- ogórek zielony
- pomidor
- rzodkiewka
- orzechy włoskie
- mozzarella
- prażone (własnoręcznie - bez oliwy/oleju)
pestki dyni i słonecznika
- świeża bazyli
Prosto, zdrowo, smacznie, szybko.
Sałatka już kusząco się prezentuje. Jak ją doprawić? (podaję ilości na dużą miskę)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka musztardy (używam sarepskiej)
- łyżka octy jabłkowego
- łyżeczka soli
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka pieprzu czarnego
POMYSŁ 2:
- łyżka oleju z pestek winogron (ja użyłam takiego z dodatkiem oregano, czosnku)
- 2 łyżki wody
- łyżeczka miodu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka soli
- łyżeczka chili/ostrej papryki (tu w zależności jak ostre dania lubimy - ale miód neutralizuje)

POMYSŁ 4 (najbardziej typowy :)):
- 3 łyżki oliwy z oliwek (zwykłej/z chili)/oleju ryżowego/ oleju z pestek winogron (mam 3 różne: chilli-czosnek-liść laurowy, oregano-pomidor-czosnek-bazylia, rozmaryn-tymianek-majeranek-jałowiec)
- 3 łyżki wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu dowolnego
Czasem dorzucam jeszcze do tych pomysłów kminek - ale to dość specyficzne połączenie - nie każdemu może smakować. I w ten sposób - bardzo prosto mamy jedną sałatkę w 4 odsłonach.
Polecam kombinowanie z ilością dodawanych składników :)
Jak zwykle - SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz