O szpinaku.
Uwielbiam szpinak! W każdej postaci :) Dlatego też postanowiłam zaszaleć i wykorzystać go do wypieków. Dziś będzie pomysł zapożyczony z http://pinkcake.blox.pl/2012/03/Ciasto-szpinakowe-cudnie-zielone.html (jak zwykle lekko zmieniony - ale tym razem naprawdę lekko :)) - czyli CIASTO SZPINAKOWO-KOKOSOWE oraz moje własne autorskie CIASTECZKA SZPINAKOWE (na słodko i na słono) :) Myślę, że Popeye byłby zadowolony ;)
CIASTO SZPINAKOWO-KOKOSOWE
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka wiórków kokosowych
0,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oliwy
1,5 łyżeczki octu jabłkowego
1 szklanka rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1/2 szklanki mleka koziego
CIASTECZKA SZPINAKOWE
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
4,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
150g masła
1 duże jajko (albo samo żółtko - zależy czy chcemy bardziej czy mniej kruche ciasto - ja użyłam samego żółtka)
--------------------
4,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
150g masła
1 duże jajko (albo samo żółtko - zależy czy chcemy bardziej czy mniej kruche ciasto - ja użyłam samego żółtka)
świeży szpinak
dowolny dżem (ja użyłam dżemu truskawkowego własnej roboty)
dowolny dżem (ja użyłam dżemu truskawkowego własnej roboty)
Słone
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
150g masła
1 duże jajko (j.w.)
--------------------
świeży szpinak
orzechy
Wykonanie:
Wszystkie składniki nad kreską mieszamy, ugniatamy (osobno oczywiście dla ciasta słodkiego, osobno dla słonego ;)) i zawijamy powstałą kulkę w folię. Kulki lądują na około 30 minut do lodówki. Następnie do każdej z nich dodajemy posiekany szpinak - świeży (zmielony najlepiej w blenderze). Dodawałam go 'na oko'. Gdy już wszystkie składniki są razem ładnie wymieszane, a kulki zrobią się zielone - formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, robimy dziurkę na środku i dekorujemy - słodkie dżemem, słone orzechami. Piec w temperaturze 180-200°C przez 20 minut.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
150g masła
1 duże jajko (j.w.)
--------------------
świeży szpinak
orzechy
Wykonanie:
![]() |
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz